Connect with us

Datum

30 jan 2020
Verlopen!

Tijd

20:00 - 22:00

Kosten

Tickets €3 - €7,50

Talk in /K: Timor & Papua

Oost-Timor en West-Papua. Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Beide gebieden kennen een inheemse bevolking van ruim een miljoen inwoners met een rijke geschiedenis en cultuur. Beide gebieden zijn echter ook halve eilanden, met grenzen die bepaald zijn door westerse kolonisatie. Uiteindelijk werden Oost-Timor en West-Papua onderdeel van Indonesië, met een tragische geschiedenis van genocide door het Indonesische leger, financieel, militair en diplomatiek ondersteund door verscheidene Westerse landen. Zo kwamen 71% van de wapens die tussen 1965 en 2018 naar Indonesië zijn geëxporteerd van vijf landen: de VS, het VK, Nederland, Duitsland en Zuid-Korea. In West-Papua en Oost-Timor hebben westerse multinationals dan ook veel lucratieve deals gewonnen voor de winning van grondstoffen en olie.

Oost-Timor won in 2002 eindelijk haar onafhankelijkheid, maar West-Papua valt nog altijd onder Indonesië. Hoe zit het vandaag de dag met het verzet in West-Papua? En hoe is het Oost-Timor afgegaan sinds de onafhankelijkheid? Wat kunnen de twee volkeren van elkaar leren en wat kunnen we doen uit solidariteit vanuit Nederland? In dit evenement nemen we ruim de tijd voor iedereen die nog niet bekend is met West-Papua en Oost-Timor, of juist hun kennis willen verdiepen. Praat met ons mee op donderdag 30 januari in Studio/K!

Onze sprekers
❂ Raki Ap
Raki is woordvoerder van de Free West-Papua Campaign Nederland. Hij kwam naar Nederland als politiek vluchteling nadat zijn vader, een leider in de Papuaanse onafhankelijkheidsbeweging, was vermoord.

❂ Endie van Binsbergen
Endie van Binsbergen is de voorzitter van Stichting Vrij Oost Timor en ondersteunt sinds de jaren 80 lokale bewegingen in Oost-Timor. Endie was tevens in 1999 getuige van het onafhankelijkheidsreferendum in Oost-Timor.

SK4 // Tickets €3 – €7,50

Het evenement is afgelopen.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Free West Papua Campaign Nederland