Evenementen (Nederland)

jun
2
za
Mambesak @ Wierum
jun 2 @ 11:30
Mambesak @ Wierum | Wierum | Friesland | Nederland

Mambesak levert op de opening van de tentoonstelling een culturele bijdrage @ Freerk Kamma, de witte Papoea terug in Wierum. Onderdeel van de serie manifestaties: ‘Leeuwarden-Friesland, culturele hoofdstad van Europa 2018′

Free West Papua Campaign informatiestand aanwezig met merchandise.

Levensloop

Freerk Christiaan Kamma (1906-1987) was de zoon van een binnenvaartschipper uit Wierum. Vader Kamma voer met zijn gezin op het skûtsje “ De Jonge Freerk” (De Jonge Freerk ligt op dit moment in Engeland, in het Kennet and Avon Canal vlakbij Londen.  Het wordt bewoond en op het achterdek wappert de Friese vlag).

Freerk Kamma woonde en werkte in de regio Sorong, in het uiterste noordwesten van Nieuw Guinea (1931-1942). Hij verbleef drie jaar in Japanse gevangenschap.

In 1946 vertrok hij met zijn gezin naar Nederland, om in 1955 weer terug naarhet land dat hem dierbaar was geworden. Gedwongen door de zogeheten Nieuw- Guinea-crisis keerde hij in 1962 terug naar Nederland. Bij de voorloper van het Hendrik Kraemer Instituut in Oegstgeest ging hij onvermoeibaar doceren en publiceren.

Typering van zijn werk

In 1934 liet hij een zeilschip ombouwen, de Bantara (Heraut). Hiermee bevoer hij het uitgestrekte kustgebied, met name de Radja Ampat eilanden. Hij had er slag van, opgeleid als hij ooit was aan de visserijschool in Wierum.

Kamma kreeg grote belangstelling voor de Papoea’s en hun cultuur. Hij leerde enkele van hun talen en nam op zijn reizen, op zee en door het oerwoud, altijd een bandrecorder mee om hun verhalen en muziek op te nemen. Door de Papoea’s werd hij erg gewaardeerd. Ze noemden hem niet zonder reden “De witte Papoea”. Zo voelden ze dat en hij ondergaat zelfs het inwijdingsritueel van de Moi-stam. Hij schreef veel, op basis van zijn onafscheidelijke notitieboekje. Eenmaal terug in Nederland legt hij zich toe op de culturele antropologie. Deze studie bekroont hij met de veelgeprezen dissertatie over de messiaanse Koreri-bewegingen op Nieuw Guinea (1954)  Zijn meest bekende boek is ‘Dit wonderlijke werk” (1976)

Kamma overlijdt in 1987 en ligt begraven naast de Mariatsjerke in Wierum.

https://www.friesland.nl/nl/agenda/440831023/freerk-kamma-de-witte-papoea-terug-in-wierum

Translate »