Reporters Without Borders roept Widodo op journalisten toe te laten in West Papoea

Via Radio New Zealand. 

De internationale media waakhond, Reporters Without Borders, heeft de Indonesische President, Joko Widodo opgeroepen zich te houden aan zijn electie belofte, namelijk om lokale en internationale journalisten te laten opereren in West Papoea, zonder hen te belemmeren en onder toezicht te houden.

Tabloid Jubi deed verslag over deze oproep, nadat twee Franse journalisten, Franck Escudie en Basile Longchamp, vorige maand gedeporteerd werden uit West Papoea, door het overtreden van visumregels.

RSF’s Benjamin Ismail verteld dat de Indonesische president zich ertoe had verbonden, om de beperkingen te schrappen die het werk van buitenlandse journalisten in West-Papoea zou belemmeren.

Maar in tegenstelling verteld hij dat Jakarta juist herhaaldelijk persvisums weigert door het aantal groeiende journalisten die op de zwarte lijst komen te staan. Hieruit blijkt dat Indonesië zich verreweg kwalificeert als een land dat vrijheid van meningsuiting en mediavrijheid ondersteunt.

Tijdens Joko Widodo’s campagne tijdens de presidentsverkiezingen in juli 2014, zei Widodo dat hij journalisten vrij zou laten  West-Papoea te bezoeken.

Indonesië is gerangschikt als 130e uit 180 landen in de World Press Freedom Index van RSF.